Raed Arafat este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 19:00.
Născut în Siria, Raed Arafat a crescut în Nablus, în nordul Cisiordaniei, iar la vârsta de 16 ani (în 1981) a emigrat în România, pentru a studia medicina. A studiat limba română la Pitești, iar ulterior, a urmat cursurile Universității de Medicină din Târgu Mureș și s-a specializat la Târgu Mureș și Cluj în anestezie terapie intensivă. În septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) la Târgu Mureș, devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă.
La podcastul ALTCEVA, Raed Arafat a vorbit, în premieră, despre tragedia de la Colectiv, atunci când au murit 64 de tineri.
”Intervenția de la Colectiv a fost cu un impact major pe noi toți, nu avem cum să uităm ce a fost, cât s-a muncit. Și când spun cât s-a muncit, spun cât s-a muncit după, ca să rezolvăm problemele, să ducem bolnavii afară, cu toate atacurile care erau… Noi, mi se pare vreo două sau trei zile, nu am plecat de la birou. Stateam cu colegii și lucram ca să găsim, să planificăm unde vom duce pacienții. Lucram cu colegii de la Ministerul Apărării, era atunci Sef de Stat Major era chiar actualul premier, domnul Ciucă și discutam cu el să găsim soluții de transport.
Ne-au pus la dispoziție avioane de la dânșii, dar la un moment am vrut să ducem pacienți în Anglia și în Norvegia. Și discutam cu el. El îmi zice: distanța este mare și nu este bine pentru pacienți. Și zic: nu este bine, dar ce fac? Și îmi spune: stați că am o idee. România este participantă la avioanele NATO de la baza papă din Ungaria și a sunat. După care mă sună și îmi spune că v-am rezolvat un avion de la papă, un C17. Și atunci, într-adevăr, a venit avionul a doua zi, am adus echipa mediaclă special de la Cluj și Mureș că cei din București erau frânți. Am adus o echipa mare, 8 sau 9 medici, asistenți pentru 12 pacienți. Într-un final s-a plecat cu 10 pentru că doi erau instabili și nu îi putea transporta.
Toată perioada asta ne-a afectat extrem de mult pe toți, indiferent de ce s-a zis și ce se spune încă.
Cei care au muncit, salvatorii, oamenii care au muncit acolo au rămas cu urme și cu amintiri care nu sunt plăcute. Sunt amintiri care îți aduc aminte de o tragedie, de un dezastru evitabil. Am fost puși la încercare ca țară, nu neapărat ca persoane”, a povestit Raed Arafat.
Raed Arafat a fost subsecretar de stat în Ministerul Sănătății din august 2007 până în octombrie 2012, apoi ministrul interimar al sănătății din octombrie până în decembrie 2012. Din decembrie 2012 până în ianuarie 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în ministerul Ministerul Sănătății, iar din ianuarie 2014 până în prezent este secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.
Urmărește podcastul integral cu Raed Arafat doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.